Какви обезщетения се дължат при незаконно уволнениеСпоред законите у нас всеки работник, който

...
Какви обезщетения се дължат при незаконно уволнениеСпоред законите у нас всеки работник, който
Коментари Харесай

Какви обезщетения се дължат при незаконно уволнение

Какви компенсации се дължат при нелегално уволняване
Според законите у нас всеки служащ, който счита уволнението си за неправомерно, може да потърси правата си в съда.
Ако по времето, в което тече разногласието,
ощетеният е почнал по-нископлатена работа, може да предяви искания към някогашния си шеф. За всичко това има ясно разказани правила в Кодекса на труда, припомня организация „ Фокус “.
Ето и информация, която може да ви бъде потребна в сходна обстановка:
Обезщетение при нелегално уволняване – член 225, алинея 1 и 2 КТ
При нелегално уволняване служащият или служителят има право
на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово заплащане за времето, през което е останал без работа заради това уволняване, само че за не повече от 6 месеца. /чл. 225, алинея 1 и 2 КТ/. Ако през посочения интервал служащият или служителят е работил на по-нископлатена работа, той има право на разликата в заплатите.
Според наредбата на член 344, алинея 1, т. 3 от КТ служащият или служителят има право
да оспорва законността на уволнението пред работодателя или пред съда и да желае обезщетение за времето, през което е останал без работа заради уволнението.
Когато съдът е признал уволнението за нелегално и го е отменил,
и в случай че е бил предявен и желае за обезщетение по член 225, алинея 1 или 2 КТ, съдът присъжда на служащия или служителя обезщетение за времето на оставане без работа заради уволнението или за времето, през което е той е работил на по-ниско платена работа. Работодателят дължи компенсацията в размера, посочен във влязлото в действие правосъдно решение.

С групов трудов контракт или с трудовия контракт може да се планува обезщетение за период повече от 6 месеца (чл. 228, алинея 2 КТ).

Обезщетението по член 225, алинея 1 и 2 КТ предстои на данъчно облагане.

Обезщетение при недопускане до работа на възобновен служащ или чиновник – член 225, алинея 3 КТ

Съгласно член 345, алинея 1 КТ при възобновяване на служащия или служителя на предходната му работа от съда той може да я заеме, в случай че в двуседмичен период от приемането на известието за възобновяване се яви на работа, с изключение на когато този период не бъде спазен по уважителни аргументи.

В случаите когато нелегално уволнен служащ или чиновник бъде възобновен на работа и след явяването му в предприятието, с цел да заеме работата, на която е възобновен, не бъде позволен да я извършва, работодателят и отговорните длъжностни лица дават отговор солидарно към служащия или служителя в размер на брутното му трудово заплащане от деня на явяването му до действителното му допускане на работа.

Обезщетението по член 225, алинея 3 КТ предстои на данъчно облагане.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР